Den danske indsats på brændselscelleområdet har siden 1989 mest været koncentreret om den specielle type af celler, der går under betegnelsen SOFC-celler, forkortelse for Solid oxide fuel cell – på dansk: fastoxid brændselscelle. Som for alle andre brændselsceller gælder betegnelsen for selve elektrolytten – det stof, som findes mellem elektroderne. For SOFC-cellen er der tale om et keramisk materiale, som er særlig godt til at lede iltioner.

Forsøgsanlæg med brændselsceller ved Forskningscenter Risø. Idéen bag det danske projekt er især at satse på at samle kræfterne om én bestemt type. Energistyrelsen valgte allerede i 1988 at satse på SOFC-cellen, dels fordi det var den mindst udviklede (og derfor giver bedst mulighder for at resultere i en dansk produktion), og dels fordi den anses for at have de bedste muligheder til stationær elproduktion (i modsætning til f.eks elbiler og rumfartøjers energiforsyning).

Strategien for det danske program er todelt. For det første skal der udvikles metoder til selve fabrikationen af SOFC-stakke, til deres opbygning og til afprøvningen af dem. Og for det andet bliver der forsket i materialerne og selve processerne for på den måde at få cellerne forbedret og gjort så billige som muligt. Alt sammen med det endelige formål på længere sigt både at kunne producere og drive SOFC-celler i Danmark.

Mange bidragydere

Hovedaktørerne i projektet er Forskningscenter Risøs Afdeling for Materialeforskning under ledelse af civilingeniør Carsten Bagger. Her har der de seneste år været anvendt lidt mere end 25 såkaldte mandeår pr. år. Det vil sige en indsats svarende til arbejdsstyrken fra godt og vel 25 fuldtidsansatte personer om året.

En del af dette arbejde er desuden støttet af Energiministeriets Energiforskningsprogram (EFP). Men også andre institutioner og virksomheder deltager i forskningen i SOFC-brændselsceller. Her kan bl.a. nævnes Haldor Topsøe A/S, Innovison A/S, Kemisk Institut ved Odense Universitet og ved DTU: Fysisk Kemisk Institut, Fysisk Laboratorium 3 og Kemisk Laboratorium A. Endelig har også ELSAM og ELKRAFT bidraget med meget store beløb.