Nanovand - naonoteknologi omkring vand Naturvidenskab for alle udgives af Fysiklærerforeningen Nanovand - naonoteknologi omkring vand

 

Eksperimenter med udgangspunkt i
Nanovand – nanoteknologi omkring vand. Naturvidenskab for alle, 3. årgang, Nr. 1/2009

Eksperiment 6 - Måling af overfladespændingen i en sæbeopløsning

Materialer: Print på 80 grams A4–papir af forlæg til overfladespændingsvægt, saks, tape, transparent plastark til overheadprojektor, lineal, vandfast tus, knappenål, to 250 mL bægerglas.

Klip tegningen af vægten ud på papiret. Følg instruktionerne på papiret. Når papiret er bukket, så der er fire lag oven på hinanden, sættes tape rundt om hver ende af de fire lag. De to stykker tape skal være lige lange, så de skal begge være klippet, inden de sættes på.

Klip to stykker 15 cm lange og 2 cm brede strimler ud af et plastark. Brug en lineal til at tegne en tusstreg ned gennem midten af den ene strimmel. Læg strimlerne oven på hinanden og tape dem sammen i den ene ende. Sæt en knappenål ned på stregen midt på strimlen, og tryk nålen gennem begge strimler. Vrid nålen lidt rundt, så strimlerne kan dreje frit på nålen.

Vægt og glasTag knappenålen ud og stik den gennem krydsmarkeringen på papirvægten. Vrid igen nålen lidt rundt, til papiret kan dreje frit. Hvis vægten er nøjagtigt lavet, skal vægten hænge vandret. Sæt plaststrimlen ned over vægten, så strimlen med stregen er foran skalaen. Sæt knappenålen gennem alle tre huller. Træk plaststrimlerne lidt ud på nålen, så plasten ikke gnider mod papiret. Fyld et bægerglas helt op til randen med destilleret vand. Fyld et andet glas helt op med en sæbeopløsning. Sæt bægerglassene i en afstand, der passer med tappene på vægten.

Hold vægten, hvor plaststrimlerne er tapet sammen. Sænk vægten, så de to tappe kommer ned i bægerglassene. Vægten vil vippe, så den ene tap er højere end den anden. Løft det bægerglas, der er under den højeste tap, til begge væsker når op til vandmarkeringen på tappene. Så er tappene dyppet lige langt ned i de to væsker.

Aflæs på skalaen, hvor mange mN/m overfladespændingen i sæbevandet er mindre end vands overfladespænding, der er 73,5 mN/m ved 20 °C. Hvis vægten viser 15, så er overfladespændingen i sæbeopløsningen 73,5 mN/m – 15 mN/m = 58,5 mN/m.