Nanovand - naonoteknologi omkring vand Naturvidenskab for alle udgives af Fysiklærerforeningen Nanovand - naonoteknologi omkring vand

 

Eksperimenter med udgangspunkt i
Nanovand – nanoteknologi omkring vand. Naturvidenskab for alle, 3. årgang, Nr. 1/2009

Eksperiment 8 - Kugleformede dråber

Materialer: madolie (ikke klar), husholdningssprit, glas med plane sider, spiseske, spatel.

Der må ikke være åben ild under dette forsøg.

På trods af tyngdekraften kan man i laboratoriet lave kugleformede dråber. Da man ikke kan gøre laboratoriet tyngdefrit, kan man i stedet få en oliedråbe til at hænge midt i en blanding af sprit og vand. Oliedråben har en densitet, der er mindre end sprits, men større end vands. Derfor vil dråben synke ned til den dybde, hvor vand–spritblandingen har samme densitet som oliedråben. Her er opdriften på oliedråben lige så stor som tyngdekraften på dråben, og derfor vil formen af oliedråben kun blive afgjort af oliens overfladespænding. Oliedråben vil derfor hurtigt danne en kugle.

Fyld et glas med plane sider en tredjedel op med vand. Hæld samme mængde sprit i. Rør rundt med en spatel.

Buk en ske så vinklen mellem bladet og skaftet nærmer sig 90°. Fyld skeen op med madolie. Sæt skeen ned mod væskeoverfladen i glasset og vip langsomt olien ned i vandet.

Hvis dråben synker ned på bunden af glasset, hældes vand i. Hvis dråben ligger for højt, hældes sprit i. Hvis der dannes flere oliedråber, kan de samles med en spatel. Hvis dråben er flad, røres der lidt rundt i spritvandblandingen. Tag et foto.

Skub forsigtigt med en spatel til olieoverfladen, så den deformeres lidt. Hvad sker der efter et stykke tid? Skub lidt kraftigere, så oliedråben splittes op i flere dele. Hvilken form får de små oliedråber? Saml igen dråberne til én stor dråbe.

Giv en forklaring på det observerede. Forklaringen skal indeholde ordene ”kugleform” og ”energiminimum”.