Nanovand - naonoteknologi omkring vand Naturvidenskab for alle udgives af Fysiklærerforeningen Nanovand - naonoteknologi omkring vand

 

Eksperimenter med udgangspunkt i
Nanovand – nanoteknologi omkring vand. Naturvidenskab for alle, 3. årgang, Nr. 1/2009

Eksperiment nr. 21 - Stighøjden i hårrør

Materialer: Hårrør med forskellige diametre, transparent plastfolie til fotokopiering, glasskål, destilleret vand (evt. demineraliseret), tape, glasplade (mindre end glasskålen), spatel.

Kopier i en fotokopieringsmaskine et millimeterpapir over på en plasttransparent. Klip transparenten til, så den er lidt mindre end en glasplade. Sæt transparenten fast på glaspladen med tape. Fyld destilleret vand op til ca. en halv centimeters højde i en glasskål. Sæt glaspladen med koordinatsystemet ned i skålen og sæt derefter hårrøret ned i vandet tæt på koordinatsystemet. Aflæs vandets stighøjde i hårrøret. Hvad sker der med stighøjden, hvis hårrøret løftes eller sættes længere ned i vandet?

Find stighøjden for andre hårrør. Tag et foto. Lav en afbildning i et koordinatsystem af stighøjden som funktion af den indvendige rørdiameter. Giv en forklaring på det observerede med brug af ordene ”omvendt proportionalitet”.