Nanovand - naonoteknologi omkring vand Naturvidenskab for alle udgives af Fysiklærerforeningen Nanovand - naonoteknologi omkring vand

 

Eksperimenter med udgangspunkt i
Nanovand – nanoteknologi omkring vand. Naturvidenskab for alle, 3. årgang, Nr. 1/2009

Eksperiment nr. 29 - Vanddråber på hydrofile og hydrofobe flader

Materialer: glasplader (fx objektglas til mikroskopi), låg til glas med fx marmelade (låget skal indvendig have en plastoverflade), bilvoks, silikoneolie, madolie, papir fra den indvendige pose i en pakke cornflakes, køkkenrulle, vatpind.

Smør overfladen af tre glasplader med henholdsvis bilvoks, silikoneolie og madolie. Brug noget køkkenrulle til pudse glaspladen med bilvoks. Læg pladerne i række med marmeladeglaslåget og papiret fra cornflakespakken. Gør enden af en vatpind våd, og berør disse overflader ganske let, så der afsættes en lille dråbe på hver.

Tegn formen af hver dråbe set fra siden. Tag et foto. Giv en forklaring, hvori ordet ”kontaktvinkel” indgår.

Vælg underlaget med dråben, der har den største kontaktvinkel. Afsæt med vatpinden endnu en lille dråbe vand ved siden af den første. Brug vatpinden til at trække den ene dråbe over i den anden, så der dannes en større dråbe. Hvordan ser denne dråbe ud, lige efter den er dannet, og efter nogle minutter? Giv en forklaring, hvori ordet ”tyngdekraft” indgår.