Nanovand - naonoteknologi omkring vand Naturvidenskab for alle udgives af Fysiklærerforeningen Nanovand - naonoteknologi omkring vand

 

Eksperimenter med udgangspunkt i
Nanovand – nanoteknologi omkring vand. Naturvidenskab for alle, 3. årgang, Nr. 1/2009

Eksperiment nr. 30 - Undersøgelse af GORE–TEX

Materialer: skihandske med GORE–TEX, plasthandske, tynde bomuldshandsker, to kraftige elastikker, vandspand, termometer.

Tag en skihandske på den ene hånd, og en plasthandske på den anden. Sæt en elastik om hvert håndled, så handskerne lukker tæt. Stik et glasrør ind under handske og elastik og blæs luft ind i hver handske, så de ikke ligger tæt mod huden. Fjern glasrøret, og lad handskerne sidde på i ti minutter eller længere. Jo længere de er på, jo tydeligere resultat får man. Tag handskerne af, og vurdér fugtigheden på hænderne og i handskerne.

Fyld en vandspand med koldt vand; temperaturen må ikke være over 15 grader. Gør hænderne fugtige. Tag en tynd bomuldshandske på hver hånd. Tag yderligere en skihandske på den ene hånd og en plasthandske på den anden. Sæt elastik om hvert håndled, så handskerne lukker tæt. Stik hænderne så dybt ned i vandet i spanden, at det netop ikke løber ind i handskerne. Hold hænderne i vandet i femten minutter. Tag handskerne af. Er der forskel på fugtigheden på hænderne.

Giv en forklaring på resultaterne af de to forsøg.