Iskerner - vindue til fortidens klimaNaturvidenskab for alle udgives af Fysiklaelig;rerforeningenIskerner - vindue til fortidens klima

 

Opgaver med udgangspunkt i
Iskerner - vindue til fortidens klima. Naturvidenskab for alle, 2. årgang, rr. 3/2008

Opgave 9:Temperaturen i den nuværende mellemistid

Når man borer iskerner måler man isens temperatur med et termometer i selve borehovedet. Isen "husker" hvad temperaturen var, da sneen faldt, da sne og is har en meget stor varmekapacitet og lille varmeledning og kun meget langsomt ændrer temperatur. Jo længere man går tilbage i tiden, desto færre detaljer i temperaturudviklingen får man med. Kurven bliver mere og mere en gennemsnitskurve. Således er de voldsomme klimavariationer under sidste istids afslutning for 15.000 til 11.000 år siden fuldstændigt udvisket. Jo længere man kommer ned, jo mere påvirkes temperaturen også af den geotermiske varme fra undergrunden, og i Grønland kan man følge istemperaturen med nogenlunde nøjagtighed 30.000 år tilbage. I Antarktis kan man se temperaturerne med mindre tidslig opløsning, da lagene er tyndere.

Data for istemperaturen kan hentes her: istemperatur.xls. Her er data for Grønland (GRIP) og Antarktis (Law Dome iskernen).

  1. Lav en graf med istemperaturen for Grønland tilbage til 30.000 år før nu. Hvordan var temperaturen i stenalderen for 5.000 år siden i forhold til nu?
  2. Da istiden sluttede 11.704 år før år 2000, steg temperaturen brat inden for en kort årrække. Har dette afspejlet sig i isens temperatur? Giv en mulig forklaring.
  3. Lav nu en graf, som går fra omkring år 0 til år 2000. Fra historien ved man, at der var koldt i romertiden omkring Kristi fødsel, der var varmt i vikingetiden, da vikingerne bosatte sig i Grønland, der var en lille istid med to kuldeperioder omkring år 1600 og år 1875 og opvarmning i det 20. århundrede. Find disse historiske perioder på grafen og kontroller, om klimaet i perioderne passer med det målte. Det skal bemærkes, at isen på Grønland efter 1950 er blevet koldere, selv om den globale temperatur er steget.
  4. Lav en tilsvarende graf for Antarktis fra omkring år 0 til nu og sammenlign med grafen for Grønland. Bemærk, at Antarktis har en tendens til at varme op, når Arktis køler ned og omvendt.
  5. Til sidst et hypotetisk spørgsmål: Hvis vi kunne styre klimaet, hvordan skulle det så være? Som i istiden, som i stenalderen, som i vikingetiden, som i 1800–tallet eller som nu?