Vand, klorofyl og granit

Is, vand og gas - vandets tilstandsformer

Flydende vand forekommer meget sjældent. Faktisk er det eneste sted, vi med sikkerhed ved det findes, her på Jorden. Grunden er den enkle, at vand ved lavt tryk slet ikke kan eksistere i flydende tilstand. Hvis trykket er mindre end ca. seks tusindedele af lufttrykket ved Jordens overflade, så findes vand kun som enten is eller damp. Ved høje tryk kan væskeformen overleve temperaturer helt op til 374 °C. Men bliver temperaturen højere, er der ingen forskel på væskeformen og gasformen - uanset trykket.

Udbredelsen af flydende vand begrænser sig med andre ord til planeter (eller eventuelle måner), hvis afstand til deres moderstjerne hverken er specielt lille eller specielt stor. Alle andre steder i Universet findes vand enten som vanddamp eller is. I al almindelighed er både temperaturen og trykket så lav, at vand sublimerer (omdannes direkte fra is til damp) uden overhovedet et blive til væske. Det gælder fx isen på kometerne, når de kommer tæt på Solen. I stjernernes yderste atmosfære krystalliserer vanddampen derimod direkte som is, hvis den udsættes for en tilstrækkelig stor afkøling.

Endelig må man huske på, at temperaturen i en interstellar sky afhænger meget kritisk af, om skyen tilfældigvis befinder sig nær ved en stjerne eller ej. Alt afhængigt heraf forekommer vandet enten som damp eller is. Også her er trykket generelt så lavt, at flydende vand er en umulighed.