Jordens klima - fortid og fremtidNaturvidenskab for alle udgives af Fysiklærerforeningen Jordens klima - fortid og fremtid

 

Eksperimenter med udgangspunkt i
Jordens klima – fortid og fremtid. Naturvidenskab for alle, 2. årgang, Nr. 2/2008

E23 – Vær klimaforsker for en dag

På siden chooseclimate.org/jcm/jcm4/ (husk at have installeret JAVA) kan man køre en global klimasimulering med forskelligt input fra fx CO2. Man kan også se på IPCCs standardmodeller og gå i detalje med de forskellige output fra en sådan model.

Modelleringsprogrammet har en forside der ser således ud:

Programmet er delt i 5 dele. Øverst er der en ”Setup” bjælke, hvor man kan ændre på startbetingelser for modelleringen. Nedenunder denne bjælke er der 4 vinduer med forskellige grafer fra modellen. De to øverste viser nogle af forudsætningerne for modellen. De to nederste nogle af konsekvenserne for Jordens klima.
De viste grafer er: 1) fordeling af drivhusgas–emissionen på forskellige lande, 2) modellen for CO2 i atmosfæren fordelt på de forskellige CO2–emittere, 3) lokal temperaturstigning frem til år 2100 og 4) temperaturstigning som funktion af tiden.

For alle 4 vinduer kan man ændre, hvad der skal plottes. Man kan ændre forudsætningerne for modellen i de to øverste vinduer og se konsekvenserne i de to nederste. Det står beskrevet i vinduet til venstre hver gang man trykker på en knap, hvilke muligheder man har.

  • Diskutér først, hvilke af programmets modeller for CO2–emission i fremtiden, som I mener er realistisk. Vælg den efter jeres mening mest realistiske model, og brug modellen til at beregne konsekvenserne af jeres CO2–model.
  • Få programmet til, udfra jeres model fra opgaven ovenfor, at vise, hvor meget vandstanden vil stige frem til år 2100. Hvor stor en procentdel af vandstandsstigningen sker pga. termisk udvidelse af vandet?
  • Lav en graf over ”Radiative Forcing”. Denne graf viser de forskellige faktorer som gør, at vi har en drivhuseffekt (dvs. mere stråling ind på Jorden end ud fra Jorden). Vurdér CO2’s betydning for denne balance i år 2100 i forhold til de andre drivhusgasser. Gør tilsvarende for år 2008. Forklar jeres resultater.