Menneskekroppen som motor Naturvidenskab for alle udgives af FysiklærerforeningenMenneskekroppen som motor

 

 

Aktiviteter med udgangspunkt i
Menneskekroppen som en maskine. Naturvidenskab for alle, 1. årgang, Nr. 3/2006.
 

Aktivitet 03: Klassens mellemmåltid

Denne aktivitet træner dig i at vurdere og beregne energiindholdet, energifordelingen og fedtenergiprocenten for et typisk mellemmåltid. Af billedet fremgår det klart, at mellemmåltidet består af en ostemad og et glas appelsinjuice.

Indkøb groft franskbrød, skiveskåret ost, appelsinjuice og evt. smør. Alle varegrupper skal være med varedeklaration. Alle elevgrupper skal måle massen af en skive franskbrød, påsmurt smør, ost og ophældt juice.

Beregn på baggrund af de målte data og informationerne på varedeklarationerne:

  1. massen af henholdsvis fedt, kulhydrat, og protein i de anvendte fødevarer..
  2. energimængden, der kommer fra den anvendte mængde fedt, kulhydrat og protein og den samlede energimængde.
  3. hvor stor en %–del af energien fedt, kulhydrat og protein udgør af det samlede energiindhold.
  4. Sammenlign og diskuter resultaterne fra spørgsmål 3 med de anbefalede værdier, som foreskriver, at højst 30% af energien må komme fra fedt (fedtenergiprocenten), 55–60% fra kulhydrater og 10–15% fra protein.

Man kan med fordel gøre brug af et regneark